Interview The Darts Experience

Eén van de vele interessante projecten in de darts in België is ongetwijfeld het project van Pascal Moonens. Pascal is zelf een zeer goede speler en wil zich meer en meer richten op opleidingen en trainingen geven om het niveau in België op te trekken. Dit project, genaamd The Darts Experience, licht hij hieronder even toe…

Kan je jezelf even voorstellen voor de lezers die jou nog niet kennen?

Ik ben Pascal Moonens , 45 jaar en woon in Galmaarden. Ik heb het darten leren kennen op mijn 15de. Ik speel competitie in de Superliga in de Aalsterse Dartsfederatie, in het Dartverbond der Vlaamse Ardennen en in Oost Vlaamse DartsLiga.

Darts is mijn passie, het opkrikken van het Belgisch dartsniveau en imago is mijn doelstelling, vandaar ook het project “The Darts Experience”.

Hoelang zit je al in de darts?

Ik zit nu 30 jaar in het dartswereldje, maar tot 4 jaar geleden een beetje op de achtergrond. Ik speelde dan enkel competitie met af en toe eens een lokaal tornooitje erbij, tot ik in 2017 mijn eerste 9-darter gooide, na een hele slechte individuele prestatie op de competitie waar ik al mijn wedstrijden had verloren en een beetje gedemotiveerd was, bleef Steve Van der Maelen aandringen om nog een wedstrijdje te spelen. In die wedstrijd vlogen de triples en de dubbels zo goed dat ik de wedstrijd besloot met een 9-darter. Dit heeft mij toen een enorme boost van zelfvertrouwen gegeven en ook het geloof in mezelf terug aangewakkerd, nadien heb ik er nog 4 in training gegooid en al een heel aantal pogingen op de laatste dart gemist. De laatste jaren ben ik toch een geduchte tegenstander die het heel wat spelers moeilijk kan maken.

Hoeveel uren train je per dag?

2 à 3 uurtjes, momenteel iets minder omdat ik volop bezig ben met het Benefiettornooi van Jean-Paul “Parkinson” Van den Meersschaut t.v.v. de Vlaamse Parkinson Liga tijdens het Paasweekend van 16 en 17 april 2022, alsook met de voorbereidingen van The Darts Experience Academy.

Wie is jouw favoriete speler?

Alle Belgische toppers met toch wel een hele grote bewondering voor Kim Huybrechts, zijn wedstrijd op de Grand Slam of Darts in 2014 tegen Michael van Gerwen blijft bij mij nog steeds nazinderen, dit was een wedstrijd om duimen en vingers af te likken en waarin hij ook nog eens een 9-darter gooide. Als ik die beelden herbekijk gaan mijn haren steeds op mijn armen rechtstaan van emotie.

Kan je kort even ‘The Darts Experience’ toelichten?

The Darts Experience is een project dat ik gestart ben in 2019 waarbij de eerste tornooien plaats hadden in Café Leireken in Merchtem in 2020 . Door corona werd dit on hold gezet, maar zijn we steeds blijven verder werken aan het project. Het doel is om elke jonge– en minder jonge, ervaren en minder ervaren, valide en minder valide speler naar een hoger niveau te brengen en dit door tips en tricks mee te geven, alsook specifieke tornooien te organiseren om onder druk beter te kunnen presteren. Momenteel zijn we volop bezig met het opstarten van The Darts Experience Academy en zijn we op zoek naar een team. Personen die een even grote passie hebben, die het heel leuk vinden om mensen te helpen hun dartskills te verbeteren, die kunnen omgaan met kinderen, liefst ook met enige dartervaring en een positieve mindset en creatieve geest. Zij mogen me altijd contacteren via info@thedartsexperience.be

Wat zijn de toekomstplannen van dit project?
We willen lokaal een Darts Academy opstarten volgens de structuur van JDC (Junior Darts Corporation) het kleinere broertje van de PDC en dus op termijn uitbreiden over de verschillende regio’s zodat er minstens één locatie is per provincie waar men terecht kan.

Zijn er nog plannen in de toekomst?

Vooral nationaal naar samenwerkingen en partners zoeken en persoonlijk wil ik toch eens Q-school meedoen, maar dit zal ook maar pas zo zijn als ik mijn gemiddelde constant kan rond 85 à 90 houden.

Waar hoop je binnen 10 jaar te staan? In de darts? Met dit project?

Ik hoop dat we binnen 10 jaar een aantal academies hebben kunnen oprichten en dat ook de nationale wedstrijden uitgezonden zullen worden op tv.

Hoe zie je de darts in België evolueren?

Momenteel heeft de darts in België een enorme boost gekregen dankzij de langgevraagde mediabelangstelling en natuurlijk de resultaten van onze Belgische toppers. Hopelijk volgen de partnerships ook vlot op, zodat onze toppers betere begeleiding en support krijgen.

Wat is jouw gouden tip voor een beginnende darter?

Start met de basis: oog-handcoördinatie oefeningen, als deze basis niet goed zit mag je nog de beste pijlen en de beste set-up hebben dan zal het nog niet lukken. Neem als starter een straight barrel van 24 à 26gr, een medium nylon shaft en standard flights om te starten, wissel niet te snel van pijlen! Aanpassingen heb nu eenmaal tijd nodig en bij de ene gaat dit al wat sneller dan bij de andere. Heb ook vooral plezier in het spel, eenmaal dat verdwijnt, verdwijnt ook de motivatie. Blijf steeds positief en motiveer ook anderen als het eens minder gaat. Darts is en blijft een mentaal spel en je zou verschieten wat positieve feedback en motivatie met iemand doet.

Om af te sluiten, nog kort even twee vragen over ons bier!

Wat vind je van de Tripel 20?

Een heel lekker biertje, het loopt vlotjes binnen.

Met welk bier vergelijk je de smaak van dit dartbier?

Ik vind het moeilijk te vergelijken , maar qua smaak is het een beetje tussen Tripel Karmeliet en Duvel

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Tripel 20

Gerelateerde posts

Wereldrecord verbroken!

Afgelopen zondag waren vier darthelden in Zandvliet klaar voor een enorm zware opdracht, namelijk het wereldrecord ‘zo lang mogelijk aan één stuk darten’ verbreken, Tripel

Interview Darts België

Sören Moens is ondertussen zeer gekend in de dartwereld. Via zijn Facebookgroep ‘Darts België’ probeert hij met man en macht de darts in België op

Eerste brouw uitverkocht!

Na een kleine maand is het al zover, Tripel 20 is uitverkocht! Het dartbier was de afgelopen weken zo populair in België en Nederland dat

Interview Dirk Allard

Omdat wij bijzonder trots zijn om ‘Onze Dirk’ Dirk Allard te mogen steunen als grote fans, namen we vandaag een interview met hem af. Dirk